Interested to sell something?APPLY NOW

4 Kaedah Mengekalkan Keluli Tahan Karat di Dapur Komersial Anda

Sebilangan besar peralatan dapur komersial di Murah Kitchen dan dapur komersial di seluruh dunia terdiri daripada satu bahan iaitu keluli tahan karat. Kerana sifat anti karat dan anti kakisan, keluli tahan karat telah menjadi bahan pilihan bagi banyak pengeluar peralatan. Begitu juga, keluli tahan karat juga tahan lama dan mempunyai penampilan yang menarik. Dari mesin ais hingga unit penyejukan, meja dan singki, anda boleh menemui keluli tahan karat hampir setiap kategori peralatan komersial hari ini. Kaedah penyelenggaraan yang kerap dan pembersihan yang teliti dapat memastikan jangka hayat peralatan keluli tahan karat anda di samping memastikan penampilan yang licin dan bebas kotoran. Berikut adalah 4 kaedah yang boleh anda gunakan untuk membersihkan peralatan dapur komersial keluli tahan karat anda.

(Nota, kami mengesyorkan keluli tahan 304 kerana siri 400 “magnet tahan karat” boleh berkarat dalam keadaan tertentu)

1. Gunakan air dan kain lap

Pada akhir hari bekerja semasa pusingan pembersihan, pekerja anda harus menggunakan kain lap yang dicelupkan dalam air suam untuk lapkan sebarang kotoran yang terkumpul pada peralatan keluli tahan karat anda pada siang hari. Sekiranya serbuk atau lain-lain kepingan besar serpihan telah jatuh ke dalam dulang keluli tahan karat (seperti di bahagian bawah pembakar roti), pastikan anda membuangnya ke tong sampah sebelum menyapu bersih dengan kain.

Untuk kepingan peralatan keluli tahan karat yang kelihatan lebih besar seperti bahagian depan dispenser soda dan panel depan unit rak, pastikan juga selepas dilap dengan kain basah anda juga perlu lapkan dengan tuala kering untuk mengelakkan bintik-bintik air. Lap dengan garis pengilat keluli tahan karat untuk hasil yang paling indah.

2. Gunakan bahan pencuci

Untuk minyak dan gris, bahan pencuci pinggan yang dicampurkan dengan air suam adalah cara mudah untuk menanggalkan kotoran yang melekit tanpa merosakkan keluli tahan karat. Hanya celupkan kain dalam campuran seperti yang anda lakukan ketika menggunakan air biasa dan hapus sisa. Pastikan untuk bilas dengan air biasa untuk memastikan bahawa anda tidak meninggalkan sebarang kesan cecair pencuci pinggan pada keluli tahan karat.

3. Hilangkan cap jari dengan pembersih kaca

Jangan gunakan pembersih kaca pada permukaan memasak yang terdiri daripada keluli tahan karat. Sebaliknya, gunakan pembersih kaca untuk kawasan keluli tahan karat yang kelihatan yang mempunyai cap jari terkumpul seperti pad kekunci atau bahagian depan kabinet dan kawasan penyimpanan. Jangan sembur pembersih terus pada keluli tahan karat. Sebaliknya, semburkan sedikit ke kain anda untuk mengelakkan pembersih menyebar ke kawasan memasak yang berdekatan dan lap kain anda dengan gerakan bulat untuk menghilangkan cap jari. Begitu juga, pembersih ketuhar boleh menjadi kaustik di banyak permukaan, jadi perhatikan label untuk melihat aplikasi mana yang paling sesuai.

4. Gunakan pembersih keluli tahan karat

Untuk pekerjaan yang paling sukar, pembersih keluli tahan karat kelas komersil dapat menyelesaikannya. Pembersih ini dapat meminimumkan calar sambil membersihkan dan dapat meninggalkan keluli tahan karat dengan hasil yang digilap. Pastikan anda membaca arahan pada pembersih anda sebelum menggunakannya di permukaan apa pun untuk memastikan hasil terbaik.

Free Valuation!!
Logo
Reset Password