Cara Mengetahui Suhu Yang Sesuai Untuk Penyimpanan Sejuk Beku

Dalam keadaan terbuka…berapa lama daging itu selamat dimasak sebelum bakteria membiak?

Untuk mengetahui suhu penyimpanan daging yang betul, adakah ia mesti dibekukan atau hanya sekadar sejuk? Ini penting untuk diketahui jika anda ingin menghasilkan daging yang segar, selamat untuk dimakan serta mengekalkan kualitinya. Bakteria berbahaya mula tumbuh subur di dalam daging mentah dari mula haiwan itu disembelih, menjadikan penyimpanan sebagai proses yang perlu diberi perhatian. Sekiranya anda ingin memanjangkan jangka hayat daging anda seberapa lama yang boleh, anda perlu mengikut prosedur penyimpanan yang selamat dan betul.

Walk-in Chiller Dengan Loading Muatan Dari Belakang Peti Sejuk

Untuk mengekalkan kesegaran yang stabil, pastikan daging perlu dibekukan secepat mungkin. Ini penting untuk mengekalkan rasa, tekstur dan untuk menghalang pertumbuhan bakteria jahat. Sekiranya anda bekerja di industri makanan, menyajikan daging yang segar dan selamat perlu menjadi keutamaan. Inilah sebabnya mengapa banyak restoran dan perniagaan katering melabur untuk Blast Freezer, kerana ia dapat membekukan daging dengan cepat dan berkesan. Ini adalah salah satu tips penyimpanan sejuk beku untuk menyimpan daging beku.

Daging anda harus dibekukan pada suhu -18°C hingga 0°C. Suhu ini dianggap sebagai amalan terbaik untuk penyimpanan daging beku dan menghalang pertumbuhan patogen berbahaya. Penting untuk diperhatikan bahawa -18°C sebenarnya suhu minimum yang diperlukan selaras dengan garis panduan Kementerian Kesihatan Malaysia. Suhu yang lebih tinggi akan merosakkan makanan yang didinginkan dan suhu yang lebih rendah akan menyebabkan masalah pembekuan. Suhu -18°C hingga 0°C membolehkan tukang masak dan pemilik restoran menyimpan daging dengan selamat dan berkesan untuk jangka masa yang lebih lama.

Suhu memainkan peranan penting untuk memastikan buah-buahan atau daging dalam keadaan segar dan selamat

FAKTOR PENTING APABILA MENGGUNAKAN BLAST FREEZER

Perkara pertama yang perlu difahami ketika mempertimbangkan pilihan penyimpanan adalah bahawa tidak semua masa penyimpanan dan pengendalian daging sama. Perbezaan kandungan lemak dan air serta ukuran potongan akan mengubah berapa lama sebahagian daging disimpan di dalam Blast Freezer.

Irinox Blast Freezer datang dalam pelbagai kapasiti dan size

TIPS UNTUK PENYIMPANAN DAGING BEKU

Apabila menggunakan penyimpanan sejuk beku, pastikan anda berhati-hati untuk tidak memenuhi sehingga melimpahi kawasan penyimpanan sejuk beku kerana ini boleh menyebabkan daging membeku secara perlahan atau tidak rata sehingga menyebabkan pelanggan terdedah kepada penyakit bawaan makanan. Ini hanyalah garis panduan dan pemeriksaan keselamatan, kawalan kualiti yang betul perlu selalu dilakukan sebelum daging disajikan kepada pelanggan.

BERAPA LAMA ANDA BOLEH MENYIMPAN DAGING DI DALAM PETI SEJUK?

Peti sejuk biasa tidak begitu berkesan seperti peti sejuk komersial. Bagi mereka yang bekerja di industri makanan, sama ada di restoran, sekolah atau perniagaan katering, bilik yang sejuk adalah satu kemestian. Daging yang terdapat di rumah harus selalu dimakan secepat mungkin setelah dibeli untuk rasa dan tekstur yang optimum dan juga untuk mengurangkan risiko seseorang menelan bakteria berbahaya. Potongan daging lembu, ayam, ikan segar tidak boleh disimpan lebih dari 1-2 hari. Steak daging lembu pula biasanya sekitar 3-4 hari.

SUHU PENYIMPANAN DAGING

Bakteria berkembang dengan cepat dalam daging mentah. Daging lembu dan ayam yang disejukkan hendaklah disimpan pada suhu tidak lebih dari 4°C untuk menghalang pertumbuhan bakteria patogen yang berbahaya. Sekiranya lebih panas daripada ini, anda boleh membahayakan kesihatan pelanggan dengan serius, jadi jangan sesekali mengambil kesempatan untuk mengambil daging yang disimpan dengan kaedah yang tidak betul. Suhu penyimpanan sejuk beku terbaik adalah pada suhu -18°C, ini adalah suhu minimum yang ditetapkan dan harus dijaga sedingin mungkin. Penyimpanan sejuk beku merupakan kaedah paling selamat dan mudah untuk menyimpan daging sejuk beku dengan cara yang betul. Dengan persekitaran suhu yang terkawal, anda yakin bahawa daging anda memenuhi standard yang ditetapkan oleh kerajaan untuk penyimpanan daging yang selamat.

Online Valuation!!
Logo
Reset Password