Interested to sell something?APPLY NOW

Cara MemBuat Burger Yang Baik

  1. Pilih Isian Burger

Selain menggunakan peralatan memasak yang terbaik, anda juga harus memperhatikan cara memasak burger yang baik dan betul. Kaedah memasak adalah faktor yang sangat penting dalam membuat burger, salah satunya adalah memperhatikan isi burger yang akan anda gunakan.

Bahan isian burger adalah sangat pelbagai, anda boleh sesuaikan dengan mengikut citarasa anda, tetapi cubalah memilih bahan isian dalam bentuk daging dan sayur-sayuran segar. Ini kerana kandungan daging dan sayur-sayuran segar adalah kandungan yang paling sesuai digunakan. Dengan kandungan ini, keperluan vitamin dan khasiat yang dapat diperoleh dari burger ini telah lengkap.

2. Daging Yang Baik

Perkara seterusnya yang mesti dipertimbangkan adalah pemilihan daging, biasanya daging yang digunakan adalah daging lembu. Tetapi anda juga boleh menggunakan daging lain seperti ayam, kambing, arnab dan rusa. Bukan hanya itu, anda juga boleh menggunakan daging ikan, di mana kandungan nutrien dan vitaminnya lebih banyak pada daging ikan.

Proses pembuatan daging juga sangat mudah, anda hanya perlu memisahkan daging dari tulang. Selepas itu, kisar daging hingga rata, campurkan daging dengan tepung dan bahan perasa seperti garam dan perasa. Seterusnya, bentukkan secara bulat dan leper yang boleh anda lakukan secara manual atau dengan menggunakan alat moden seperti penekan khas daging burger.

3. Cara Memasak Dengan Peralatan Memasak Yang Terbaik

Akhir sekali, anda perlu mengetahui proses memasak daging burger yang baik dan betul kerana tahap ini adalah perkara yang paling penting ketika membuat burger. Kaedahnya cukup mudah, anda boleh menggunakan alat pemanggang yang diperbuat daripada aluminium, keluli tahan karat (stainless steel) atau batu granit.

Letakkan minyak atau marjerin di atas alat pemanggang yang anda gunakan. Masukkan daging yang telah dibentuk menjadi bulatan, panaskan dengan api yang sederhana. Ini bertujuan untuk mengekalkan tekstur daging dan juga supaya tidak hangus. Bakar daging di kedua-dua bahagian, selepas itu anda hanya perlu menunggu sehingga daging dimasak dengan sempurna. Setelah daging siap dimasak, hidangkan dengan sayur-sayuran, sos dan roti.

Membuat burger tidak terlalu sukar untuk anda lakukan, di mana penggunaan peralatan dan kaedah memasak yang baik mesti dipertimbangkan. Ini akan menjadikan burger yang dibuat mempunyai rasa seperti yang anda harapkan.

Combi Oven Untuk Konsistensi Dan Standard

Logo
Reset Password