Interested to sell something?APPLY NOW

Pelbagai Jenis Peralatan Dapur Restoran Yang Anda Perlu Tahu

Kedai makan atau biasanya disebut sebagai restoran adalah perniagaan yang menyediakan perkhidmatan makanan dan minuman yang dilengkapi dengan peralatan dan kelengkapan untuk proses pembuatan, penyimpanan dan penyajian. Terdapat pelbagai restoran di setiap pelosok kota. Bermula dari yang menyajikan hidangan masakan melayu sehinggalah ke hidangan masakan barat seperti makanan Itali atau Amerika dengan pelbagai harga yang ditawarkan. Di sebalik makanan yang enak dan lazat, pasti terdapat peralatan dapur restoran yang berkualiti untuk menyokong prestasi chef.

Sama seperti peralatan dapur rumah, peralatan dapur restoran juga mempunyai banyak jenis dan fungsi. Jenis dan fungsi peralatan dapur restoran adalah salah satu aktiviti sokongan dan produktiviti restoran. Dalam memilih peralatan dapur untuk restoran yang paling penting adalah bahan dan material alat tersebut. Peralatan dapur restoran dibahagikan kepada dua bahagian, iaitu peralatan memasak dan peralatan makan. Sudah tentu kedua-dua peralatan ini akan berbeza dari segi bagaimana ia digunakan dan bagaimana ia berfungsi. Mari kita lihat pelbagai jenis peralatan dapur restoran yang perlu anda ketahui untuk menyokong perniagaan anda:

PERALATAN MEMASAK
Peralatan memasak adalah semua jenis peralatan yang digunakan di dapur untuk aktiviti memasak. Peralatan ini adalah dalam bentuk peralatan besar yang sukar untuk dipindahkan atau peralatan kecil yang digunakan untuk memproses makanan. Peralatan memasak ini juga mempunyai fungsi penting dalam dapur restoran. Bermula dari alat pemprosesan makanan, penyimpanan hingga alat untuk mencuci bahan memasak atau peralatan memasak dan pinggan mangkuk. Berikut adalah peralatan memasak yang mesti diketahui dan dimiliki oleh sebuah dapur restoran:

 • Ketuhar: untuk membakar makanan
 • Kuali: untuk menggoreng dan menumis makanan
 • Periuk: untuk merebus makanan
 • Deep Fryer: untuk menggoreng makanan dengan minyak yang banyak
 • Pengisar Daging: untuk mengisar daging
 • Chiller dan Freezer: untuk menyimpan bahan makanan
 • Pengadun: untuk mencampurkan adunan
 • Loyang: untuk bekas kek
 • Meja Kerja: untuk tempat kerja tukang masak
 • Bain Marie: untuk menyimpan makanan agar tetap hangat
 • Periuk Nasi: untuk memasak nasi
 • Sink: untuk mencuci peralatan dan bahan makanan
 • Peralatan memasak: pisau, papan pemotong, spatula, senduk, cawan penyukat dan penyepit makanan

koip

PERALATAN MAKAN DAN MINUM

Peralatan makan dan minum adalah semua jenis peralatan yang digunakan di dalam dan di luar dapur yang digunakan untuk aktiviti makan dan minum. Jenis perkakas makan dan minum biasanya lebih pelbagai. Secara amnya, peralatan makan dan minum tergolong dalam tiga kategori, iaitu Chinaware, Silverware dan Glassware. Chinaware adalah pinggan mangkuk dan minuman yang diperbuat daripada seramik. Bahan seramik ini dipilih oleh banyak pengusaha restoran kerana mempunyai ketahanan yang tinggi. Peralatan berasaskan seramik juga mempunyai dinding tebal dan permukaan yang sedikit kasar. Antara peralatan makan dan minum Chinaware ialah pinggan, mangkuk, cawan, teko, sudu dan banyak lagi.

Silverware adalah peralatan makan dan minum yang diperbuat daripada logam perak dan umumnya dilapisi dengan keluli tahan karat (stainless steel). Peralatan makan dan minum Silverware sama dengan Chinaware, tetapi hanya berbeza dari segi bahan asasnya. Silverware merangkumi dua jenis peralatan makan, iaitu holloware dan flatware. Jenis-jenis peralatan Silverware jenis holloware merangkumi pinggan, kendi dan mangkuk. Bagi jenis flatware pula terdiri daripada sudu, garpu dan pisau makan.

Glassware adalah peralatan minum dalam bentuk gelas dengan bahan asas kaca. Peralatan gelas terdiri daripada pelbagai jenis dan fungsi sesuai dengan kegunaan minuman. Peralatan Glassware yang digunakan di restoran termasuk gelas dengan tangkai dan gelas tanpa tangkai.

Free Valuation!!
Logo
Reset Password