5 Komponen Utama Susun Atur Dapur Restoran
Susun atur dapur restoran memainkan peranan yang penting dalam kecekapan dan kejayaan sesebuah restoran. Susun atur yang direka dengan baik dapat meningkatkan aliran kerja dan meminimumkan kesesakan. Bahagian kawasan dapur hendaklah dirancang dengan jelas untuk memastikan anda mempunyai kawasan dapur yang cekap dan licin. Di bawah, kita akan membincangkan tentang susun atur dan bahagian dalam dapur.
1. Kawasan Pembersihan
Bahagian pembersihan dan pencucian dapur komersial termasuk menggunakan peralatan seperti sinki, rak pengeringan dan mesin basuh. Sinki 3 kompartmen diperlukan untuk mencuci alatan manakala mesin basuh boleh membersihkan pinggan dan bekas hidangan lain dengan cepat untuk memastikan dapur berjalan dengan penuh kelajuan. Bahagian dapur ini harus terletak berhampiran pintu masuk dapur supaya pelayan boleh menghantar hidangan kotor dengan cepat dan berhampiran kawasan penyimpanan supaya tukang masak dapat mencari.
2. Kawasan Penyimpanan
Di sini, anda akan menyimpan barang-barang termasuk alat memasak, sayur- sayuran, barang basah dan perkakas- perkakas lain. Unit penyimpanan yang anda perlukan mestilah penyejukan komersial untuk menyimpan pelbagai bahan dan cabinet komersial untuk menyimpan pelbagai peralatan. Anda boleh menggunakan counter chiller ataupun counter freezer untuk meminimumkan kapasiti barang sekaligus alatan dapur.
3. Penyediaan Makanan
Ini adalah kawasan di mana anda membuat penyediaan untuk memasak. Contohnya, memotong sayur dan daging. Penyediaan makanan ini biasanya merangkumi pelbagai alat pemotong dan bekas penyimpanan seperti meja kerja, pemotong sayur-sayuran, pemotong daging dan lain-lain. Kawasan ini hendaklah berdekatan dengan kawasan penyimpanan supaya chef boleh mengakses makanan dengan cepat dan cakap. Kawasan pemotongan makanan mentah dan makanan yang telah dimasak juga perlu diasingkan bagi menjamin keselamatan makanan.
4. Kawasan Memasak
Ini adalah kawasan teras dapur kerana ia adalah kawasan di mana anda memasak menu. Di sini anda perlu mempunyai peralatan memasak yang besar seperti kisar, ketuhar dan penggoreng. Seperti kawasan penyediaan makanan, kawasan memasak boleh dipecahkan kepada bahagian yang lebih kecil iaitu stesen pembakar, stesen pemanggang dan stesen menggoreng.
5. Perkhidmatan / Servis
Kawasan servis di dapur komersial digunakan untuk menyediakan hidangan dan menghantarnya ke pelayan untuk dihantarkan ke pelanggan. Oleh itu, kawasan servis hendaklah dilengkapi dengan lampu haba untuk memastikan makanan tetap berada dalam keadaan hangat. Apabila mereka bentuk kemudahan restoran anda, anda boleh meletakkan kawasan servis dapur sedekat mungkin untuk mengurangkan jarak dan masa yang diambil ke meja untuk pelayan.