Cara Mudah Untuk Membersihkan Ketuhar Rumah

Sentiasa mengutamakan keselamatan. Pertama sekali pastikan suis dimatikan dan mencabut palam kord elektrik atau mematikan suis utama.

Prosedur am untuk proses pembersihan harian (Panduan dibawah adalah sebagai rujukan sahaja):

1.

Tunggu suhu ketuhar turun sampai suhu yang selamat dan boleh disentuh.

2.

Keluarkan semua rak dan loyang untuk dibersihkan mereka secara berasingan.

3.

Lap bahagian luar ketuhar dengan cecair pembersih yang ringan beserta air; berhati-hati dengan semua bahagian luar, sisi, atas, depan dan pintu.

4.

Jangan sekali-kali menggunakan penyembur tekanan tinggi untuk membersihkan ketuhar ia boleh merosakkan komponen dan butang fungsi dan tetapan.

5.

Ia boleh diakses selepas kuasa diputuskan, keluarkan serpihan dengan berhati-hati (contohnya, kertas aluminium atau kepingan makanan, seperti tulang) daripada bilah kipas atau “housing”. Periksa sama ada kipas bergerak bebas tanpa halangan atau rintangan.

6.

Lap untuk membersihkan sebarang gris atau serpihan dari bahagian dalam ketuhar. Untuk membersihkan kotoran yang melekat, gunakan berus nilon. Jangan gunakan berus dawai atau pelarut yang keras.

7.

Bersihkan lubang udara (biasanya terletak di bahagian belakang ketuhar). Ia mungkin mempunyai penutup yang boleh anda tanggalkan

Jika anda membersihkan ketuhar anda setiap hari ia akan memudahkan penggunaan untuk jangka masa panjang. Walaupun begitu, pemeriksaan juga perlu dijalankan oleh syarikat perkhidmatan yang berkelayakan setiap tahun dan melakukan penyelenggaraan yang dirancang jika diperlukan.

Online Valuation!!
Logo
Reset Password