Interested to sell something?APPLY NOW

Apa Perbezaan Stainless Steel 304, 316, 430, dan 201?

Untuk anda yang gemar memasak pasti anda tahu dengan peralatan stainless steel. Jika dibandingkan dengan material yang lain, stainless steel ini masih menjadi kegilaan ramai. Kerana ianya lebih selamat terhadap makanan (food grade) tahan lama dan juga mudah dibersihkan. Kelebihan stainless steel ini membuatkan ia terkenal dan banyak orang menggunakannya, untuk kegunaan di restoran dan juga kegunaan didalam rumah.

Tetapi adakah anda tahu bahawa terdapat pelbagai jenis material stainless steel. Jika anda seorang yang teliti pasti anda akan melihat beberapa kod 304,316,201,416 dan banyak lagi. Kod tersebut untuk menunjukkan kualiti dari stainless steel tersebut. Apa yang anda perlu ketahui bahawa stainless steel ini diperbuat daripada beberapa kandungan logam seperti kromium dan nikel.

Untuk membantu mengikat oksigen ke permukaan alat masakan ialah fungsi kromium, dan ia mampu melindungi besi daripada proses pengoksidaan yang boleh menyebabkan karat. Kandungan kromium yang tinggi mampu mempengaruhi daya tahan stainless steel terhadap karat.

Kandungan nikel pada stainless steel mampu meningkatkan ketahanan stainless steel terhadap proses pengoksidaan. Kandungan nikel yang tinggi akan membuat alat masakan anda semakin kuat terhadap karat.

Di carta bawah ini ialah kandungan bahan yang berbeza (kromium, nikel, karbon, besi, dan lain-lain) dan juga berbeza dalam kod keluli tahan karat. Untuk maklumat lebih lanjut, sila lihat carta dibawah.

Kami akan beritahu jenis stainless steel yang berkualiti baik dan selalu ditemui dan banyak digunakan. Berikut ialah penjelasan tentang kategori dan jenis stainless steel.

Kategori Stainless Steel

Austenitik

Austenitik ini tersusun dari beberapa bahan, iaitu 16% kromium, 7% nikel, dan nitrogen. Sifat SS austenitik ini pula memiliki kekuatan dan ketahanan pada suhu (suhu panas dan juga suhu sejuk), serta memiliki ketahanan terhadap karat yang lebih baik daripada jenis ferritik dan martensitic. Jenis siri stainless steel(SS) yang termasuk dalam kategori austenitic ini adalah siri SS 300 dan siri SS 200. Perbezaan dalam siri ini dipengaruhi oleh perbezaan komposisi metalurgi, dan mempunyai ciri-ciri yang berbeza. Siri SS 300 lebih tahan karat daripada siri SS 200. Namun, siri SS 200 mempunyai harga yang lebih murah jika dibandingkan dengan jenis SS 300

Ferritik

Jenis SS feritik terdiri dari komposisi kromium (10,5% -29%), molibdenum, aluminium, titanium dan sejumlah kecil nikel. Ketahanan terhadap karat ini tidak sebaik austenitik. Walau bagaimanapun, ia masih lebih baik daripada martensitik. Kelebihan feritik SS adalah harganya yang agak murah. Beberapa jenis siri SS 400 termasuk dalam kategori ferritik, seperti siri 405, 409, 430, 434, 439, 444, dan 446.

Martensitik

Martensitik mengandungi 10.5% -18% kromium, 2% nikel, dan sejumlah besar karbon. Bahan-bahan martensitic yang lain adalah molibdenum, niobium, silikon, tungsten, vanadium, dan lain-lain. Jenis SS ini kurang mampu mencegah karat jika dibandingkan dengan dua jenis di atas. Walau bagaimanapun, kekuatan dan kekerasan tahan karat ini meningkat. SS jenis ini banyak digunakan untuk membuat pisau, alatan mengisar, dan sebagainya. Ada beberapa jenis siri SS 400 tergolong dalam kategori martensitic ini iaitu 403, 410, 414, 416, 420, 431, dan 440.

Dupleks

Jenis ini adalah hasil dari “perkahwinan” antara jenis autenitik dan feritik. Kerana ciri-cirinya hampir sama dengan autenitik dan ferritik. Keupayaan dupleks untuk mencegah kakisan adalah serupa dengan autenitik. Manakala kekukuhan SS serupa antara autenitik dan ferritik. Jenis SS ini mempunyai ketahanan retakan tekanan karat yang lebih baik daripada siri autenitik. Jenis ini biasanya digunakan untuk pembuatan komponen kapal, industri petrokimia, dan industri kertas

Pengerasan Pemendakan

SS ini adalah gabungan SS austenitik dan martensitik yang optimum. SS ini mempunyai sifat unik berbanding jenis lain. Karakter pengerasan pemendakan yang mempunyai kekuatan tinggi, dan lebih tahan terhadap karat (diambil dari sifat austenit). Jenis siri yang termasuk dalam kategori ini, ialah AISI 17-4 PH yang biasa disebut sebagai AISI 630.

Free Valuation!!
Logo
Reset Password