Interested to sell something?APPLY NOW

5 Teknik Menggoreng Yang Perlu Anda Ketahui

Menggoreng adalah salah satu teknik memasak pilihan kerana ia menghasilkan makanan yang rangup dan lazat apabila dimakan. Pada asasnya, menggoreng adalah teknik memasak menggunakan minyak atau jenis lemak yang lain-lain. Namun, dalam menggoreng ternyata terdapat beberapa jenis teknik yang boleh digunakan untuk menggoreng makanan mengikut penggunaan dan jenis bahan makanan.

Di sini kami kongsikan maklumat mengenai beberapa jenis teknik menggoreng yang perlu anda ketahui:

1. Sautéing / Tumis

Sautéing / tumis adalah kaedah memasak yang menggunakan sedikit minyak atau lemak di atas api yang agak tinggi. Umumnya teknik ini digunakan untuk makanan dengan ukuran kecil (potongan kecil) seperti potongan sayur, daging, atau ikan.

2. Stir frying

Jenis teknik ini serupa dengan menumis kerana menggunakan api yang tinggi, tetapi menggunakan lebih banyak minyak. Secara amnya, teknik ini digunakan untuk memasak makanan Cina menggunakan kuali. Dalam teknik ini, kepanasan memasak makanan kebanyakannya dipindahkan dari cecair dalam makanan.

3. Pan frying

Untuk teknik memasak ini, hanya sedikit minyak yang diperlukan untuk melincirkan kuali. Sekiranya makanan berminyak seperti daging, minyak atau lemak tidak perlu ditambah. Teknik ini bergantung pada minyak atau lemak sebagai medium pemindahan haba dan pada suhu dan masa yang betul untuk tidak memasak atau membakar makanan secara berlebihan. Makanan biasanya dibalik sekurang-kurangnya sekali untuk memastikan kedua-dua belah dimasak dengan betul. Contoh hidangan yang menggunakan teknik ini ialah lempeng, daging, dan telur dadar.

4. Shallow frying

Teknik ini secara amnya menggunakan minyak hingga 1/3 atau separuh daripada bahan makanan, seperti daging, ikan, kuih-muih, dan beberapa jenis makanan lain. Selalunya makanan jenis ini disalut dengan tepung atau diperap. Untuk hasil yang dimasak secara merata, bahan perlu dibalikkan beberapa kali.

5. Deep frying

Teknik menggoreng jenis ini menggunakan minyak yang banyak, sehingga makanan benar-benar tenggelam dalam minyak panas. Proses menggoreng boleh dilakukan dengan menggunakan kuali biasa atau deep fryer yang mempunyai bakul dan kawalan suhu. Biasanya, makanan yang menggunakan deep fryer dapat dimasak dengan cepat dan semua bahagian makanan dimasak serentak kerana minyak mempunyai kadar pengaliran haba yang tinggi.

Logo
Reset Password