Interested to sell something?APPLY NOW

Tips Membeli Pengadun Roti Untuk Perniagaan

Roti adalah sumber karbohidrat yang popular dalam kalangan masyarakat Malaysia dan ia juga boleh menggantikan nasi sebagai makanan. Di negara-negara barat, roti adalah makanan ruji yang mesti ada di dalam peti sejuk setiap hari. Oleh kerana itu, banyak pembuat roti di negeri-negeri di Malaysia bagai cendawan tumbuh selepas hujan. Untuk menjalankan perniagaan roti, anda perlu mempunyai peralatan yang dapat menyokong perniagaan anda menjadi lebih baik. Salah satu alat yang harus anda beli untuk perniagaan roti adalah pengadun.

Dalam proses pembuatan roti, pengadun memainkan peranan penting dalam mencampurkan bahan dan adunan sehingga siap untuk dijadikan roti. Sekiranya anda salah membeli pengadun untuk perniagaan, anda mungkin akan mengalami kerugian. Berikut adalah tips untuk membeli pengadun roti untuk perniagaan:

1. Pilih pengadun mengikut kapasiti

Tips pertama untuk membeli pengadun roti ialah menentukan kapasiti roti yang ingin anda buat, misalnya, berapa kilogram roti yang akan anda buat dalam sehari. Jika anda mempunyai perniagaan yang cukup baik, sudah tentu anda perlu memilih pengadun dengan kapasiti yang besar tetapi jika perniagaan anda masih kecil, maka anda perlu memilih yang berkapasiti sederhana. Sekiranya perniagaan kecil tetapi anda memilih pengadun dengan kapasiti yang besar, ia akan menjadikan kos operasi menjadi lebih tinggi dan kurang efisien untuk digunakan. Tentukan kapasiti pengadun 10-25% lebih besar daripada kapasiti semasa.

2. Pilih pengadun mengikut kapasiti elektrik di rumah atau kedai

Jangan memilih pengadun yang mempunyai kapasiti elektrik yang melebihi kapasiti elektrik rumah atau kedai anda, ini akan menyukarkan anda untuk meningkatkan kuasa di kemudian hari. Sekiranya perniagaan anda semakin besar, mungkin sudah tiba masanya untuk meningkatkan kapasiti elektrik di rumah atau kedai.

3. Pilih pengadun mengikut fungsinya

Terdapat dua jenis mesin pengadun roti, yang pertama adalah Planetary Mixer yang mempunyai tiga fungsi iaitu dough hook untuk menguli doh, mixing paddle adalah alat umum yang membolehkan anda mencampurkan semua bahan bersama dan fungsi yang terakhir ialah whisk untuk memukul telur, whipped cream dan krim lembut lain

Jenis kedua adalah Spiral Mixer yang berfungsi untuk mencampurkan sejumlah besar adunan dalam satu masa dan untuk menghasilkan doh yang lembut. Spiral Mixer mempunyai beberapa frekuensi kelajuan. Pilih jenis pengadun mengikut keperluan anda.

 • Pilih pengadun dengan kualiti yang baik
  Ramai pengusaha membeli pengadun berdasarkan harganya yang murah tetapi kualitinya juga harus dipertimbangkan. Kualiti dan prestasi pengadun yang baik akan menjadikan ramuan bercampur dengan baik dan roti akan lebih berkualiti.
 • Pilih pengadun yang dijamin
  Jaminan sangat penting kerana jika ada kerosakan anda dapat menuntutnya, pilih juga yang mempunyai jaminan yang panjang. Sekiranya ada jaminan, anda akan rasa lebih selamat terhadap kerosakan mesin pada masa akan datang.
 • Pilih pengadun dengan alat ganti yang tersedia
  Mesin pasti mempunyai jangka waktu penggunaan, jika terlalu lama dan sering digunakan, ia pasti akan mengalami penurunan prestasi sehingga memerlukan pembaikan dan alat ganti. Dengan memilih pengadun dengan alat ganti yang tersedia ada, jika berlaku kerosakan, anda boleh mendapatkan alat ganti dengan mudah supaya proses pengeluaran roti terus berjalan dengan lancar.
 • Lakukan tinjauan dan perbandingan dari beberapa kedai
  Sebelum memilih kedai, adalah lebih baik anda melakukan tinjauan ke beberapa kedai supaya anda boleh mendapatkan harga yang lebih rendah dengan kualiti yang setanding.
 • Pilih kedai yang mempunyai kredibiliti yang tinggi
  Tips terakhir untuk membeli pengadun roti adalah memilih kedai yang mempunyai kredibiliti seperti murahkitchen.my, ramai pengguna berpuas hati dengan perkhidmatan di murahkitchen.my.

Itulah beberapa tips yang harus anda perhatikan dalam memilih pengadun roti untuk perniagaan anda. Pilih pengadun mengikut kemampuan dan keperluan anda supaya tidak merugikan perniagaan anda. Banyak kedai pengadun yang menjual pelbagai jenis pengadun secara dalam talian dan luar talian.

PING EDGE SDN BHD (1146477-W)

Lot 3210, Jln Balakong,
Kwsn Perindustrian Kg Baru Balakong
43300 Seri Kembangan
Selangor, Malaysia

Logo
Reset Password