You want. We find for you.APPLY NOW

Panduan Memasak Induksi

Apa itu Memasak Induksi?

Memasak induksi merujuk kepada penghasilan haba melalui penggunaan daya tarikan. Ini adalah teknologi tanpa api yang secara langsung memanaskan peralatan memasak, meningkatkan kecekapan dan menurunkan jumlah haba yang dilepaskan ke persekitaran. Lebih selamat dan lebih sejuk daripada kaedah memasak yang lain, memasak induksi adalah pilihan yang bagus untuk aplikasi belakang rumah dan depan rumah.

Bagaimana Memasak Induksi Berfungsi?

Memasak induksi menggunakan daya tarikan untuk menghasilkan haba. Unit induksi menggunakan rangkaian komponen elektrik dan gegelung kuprum tembaga yang besar dan nipis untuk mewujudkan ketahanan magnetik pada alat memasak siap induksi. Rintangan ini mewujudkan haba di dasar alat memasak, berbanding permukaan periuk itu sendiri yang kemudian memanaskan makanan. Apabila makanan selesai dimasak, alihkan peralatan memasak dari julat induksi dan sumber haba segera terputus dan kedua-dua peralatan memasak dan rentang anda akan mulai sejuk.

Sebagai alternatif kepada kaedah memasak tradisional, memasak induksi menawarkan pelbagai faedah. Selamat, sejuk, dan selesa, peralatan induksi yang betul dan peralatan memasak yang betul dapat membantu mengubah dapur anda dan meningkatkan output.

Faedah Memasak Induksi

Julat induksi mempunyai empat faedah utama berbanding periuk gas dan elektrik tradisional.

  • Julat induksi memanaskan lebih cepat, membolehkan anda memasak lebih banyak, lebih cepat.
  • Pemindahan haba ke panci adalah 84% cekap, berbanding 74% untuk peralatan bukan induksi, jadi anda dapat menjimatkan kos tenaga yang besar.
  • Oleh kerana pemanasan berlaku secara eksklusif di bahagian bawah peralatan memasak, julat induksi tidak mempunyai api terbuka atau elemen panas-merah yang perlu dibimbangkan.
  • Udara sekitar julat tidak memanas ketika digunakan, menjaga suhu persekitaran lebih rendah.

Bagaimana Memilih Peralatan Induksi?

Semasa mencari julat induksi, ada beberapa soalan penting untuk ditanyakan kepada diri sendiri. Seberapa kuat anda memerlukan julat induksi anda?

Adakah unit 1800 watt sederhana akan melakukan kerja, atau adakah anda memerlukan sesuatu dengan sedikit tendangan? Biasanya, anda boleh menemui unit hob tunggal dan multi-hob antara 450 hingga 5000 watt. Sekiranya anda mahukan kekuatan yang lebih besar, unit multi-hob yang kuat adalah pilihan yang baik, tetapi jangan terlalu memandang rendah kegunaan satu unit.

Apakah tujuan keperluan peralatan itu berfungsi?

Sekiranya anda mengendalikan bufet, pertimbangkan untuk melihat jadual bufet induksi untuk membantu menjimatkan kos tenaga sambil menjaga makanan pada suhu yang selamat. Kuali adalah keperluan di restoran Asia, dan penghangat sup adalah pilihan yang baik untuk hampir semua tempat perkhidmatan makanan. Untuk keserbagunaan yang paling banyak, julat induksi standard atau grid induksi adalah pilihan yang boleh dipercayai.

Berapa banyak makanan yang akan anda masak dalam satu masa?

Sekiranya anda hanya merancang untuk menggunakan kuali atau tumis pada unit anda, mungkin merupakan pertaruhan yang lebih baik untuk menggunakan unit hob tunggal (1 pembakar) standard. Walau bagaimanapun, jika anda ingin membuat makanan dalam jumlah besar dalam bekas besar, pertimbangkan unit multi-hob (2+ pembakar) dengan luas permukaan yang lebih besar sehingga anda dapat memanas lebih banyak peralatan memasak pada satu masa. Kami juga menawarkan unit peningkatan yang menjimatkan ruang kaunter sementara masih menawarkan pelbagai hob.

Adakah anda memerlukan countertop atau drop-in unit?

Julat induksi countertop adalah periuk yang paling biasa. Ia mempunyai reka bentuk sederhana dengan kawalan menghadap ke depan, profil rendah, dan struktur yang mudah dibersihkan. Ia juga lebih berpatutan, menjadikannya pilihan yang layak untuk permulaan dan dapur yang ingin meningkatkan kecekapan memasak tanpa memperluas ruang.

Unit drop-in boleh menampilkan reka bentuk dua atau tiga keping, dengan panel kawalan yang terpisah dari kawasan memasak. Unit ini mesti dipasang ke permukaan yang rata seperti meja, dan panel kawalan juga perlu dipasang. Permukaan periuk yang rata menjadikannya hebat untuk kegunaan depan rumah, menawarkan penampilan yang anggun dan moden.

Online Valuation!!
Logo
Reset Password