Interested to sell something?APPLY NOW

Tips Penjimatan Tenaga Untuk Dapur Komersial

Dapur komersil menggunakan banyak tenaga elektrik dan jika anda tidak mengambil berat tentang penggunaan tenaga anda, maka anda boleh dikenakan bil elektrik yang tinggi. Jika anda ingin menjimatkan wang dan mengurangkan kesan karbon dapur anda, berikut adalah beberapa tips mudah untuk mengurangkan penggunaan tenaga dapur komersial anda.

Melabur dalam peralatan cekap tenaga

Cara terbaik untuk mengurangkan penggunaan tenaga harian anda adalah dengan melabur dalam perkakas dan peralatan dapur yang menjimatkan tenaga. Sebelum membeli peralatan dapur komersial anda, pastikan anda melakukan kajian menyeluruh dan memilih item yang mempunyai penilaian tenaga terbaik.

Penyelenggaraan berkala

Peralatan yang tidak dibersihkan dengan betul harus bekerja lebih keras, menggunakan lebih banyak tenaga dalam prosesnya. Pastikan semua peralatan dapur anda dibersihkan dan dijaga dengan baik dan semua bahagian berfungsi dengan baik. Sekiranya ada bahagian yang rosak, ganti dan perbaiki secepat mungkin.

Gunakan pencahayaan yang cekap tenaga

Sekiranya anda mencari pilihan cahaya yang paling cekap tenaga, pilihlah lampu LED. Walaupun harganya sedikit mahal tetapi lampu LED bertahan lebih lama daripada lampu halogen dan menjimatkan sejumlah besar tenaga. Ini akan menjimatkan banyak wang dalam jangka masa panjang.

Kurangkan penggunaan haba

Anda boleh mencuba penurunan suhu air di mesin basuh pinggan mangkuk dan peralatan pembersih lain (sambil tetap memastikan kebersihannya). Anda juga boleh mencuba mengasingkan kawasan sejuk dan panas di dapur anda menggunakan hood atau pintu jalur. Ini akan mengelakkan anda menghabiskan tenaga yang tidak perlu untuk memastikan kawasan sejuk tetap sejuk dan kawasan panas tetap panas.

Jangan lupa matikan suis

Mematikan semua kuasa dan utiliti setelah seharian bekerja membuat perbezaan besar dalam penjimatan tenaga. Ini sangat penting sekiranya anda tutup untuk cuti umum atau hari cuti. Pastikan semua kakitangan anda tahu di mana semua titik kuasa dan suis, supaya mereka semua dapat membantu.

Sekiranya anda mencari peralatan dapur berkualiti tinggi dan cekap tenaga, hubungi Murah Kitchen sekarang!

Free Valuation!!
Logo
Reset Password